Ficus Benjamin Bakımı
Özellikle evlerinde doğadan bir parça görmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği Benjamin Bitkisi, dekoratif amaçlı kullanılan mini formda bir ağaçtır. Dolgun Benjaminleri tercih ederseniz evinizde ya da ofislerinizde tropik bir etki yaratabilirsiniz. Doğallıktan yana olanların ve ortam havasının temizliğini sağlayan bitki arayanların ilk tercihi arasındadır.
Ficus Benjamin hakkında kısa bilgiler
Not: Size gelen bir benjamin iki gün içerisinde neredeyse bütün yapraklarını döktü hemen telaşa kapılmayın yapraklarını dökmesinin sebebi bulunduğu yeri sevmemesinden kaynaklanmaktadır. Ofisinizin veya evinizin içerisinde bitkiyi 3 gün aralıklarla gezdirin nerede yapraklarını dökmüyorsa orada bırakınız 2-3 hafta içerisinde yaprakları tekrar yeşillenecektir. Sulamayı günlük olarak yapınız saksının üstten topraklarına dokunduğunuzda nemli ise su ihtiyacı yoktur.
Benjamin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Evlerde bakılan Benjamin, düşük ışık koşullarına dayanıklıdır. Çok fazla ışık almasa da yaşayabilir.
Benjamin aydınlık alanları sevse de güneş ışınlarını direk almayı sevmez.
Koyu yeşil yapraklı olan Benjaminler kapalı alanlar için daha uygundur.
Benjamin bitkisi tropikal bir bitkidir ve soğuktan hoşlanmaz. Özellikle kış aylarında bitkinin zarar görmemesi için en az 4 derece sıcaklık olmalıdır. Benjamin bitkisi için ideal sıcaklık ise 17 - 27 derece arasıdır.
Tropikal bir bitki olmasından ötürü Benjamin yüksek nem ister. Bitkinin nem dengesini sağlamak için zaman zaman yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Bunun dışında toprağının da çok fazla kurumasına müsade etmemeniz nem dengesini sağlamada yardımcı olacaktır.
Kış aylarında haftada bir gün oda sıcaklığında bekletilmiş su kullanabilir, sıcak yaz aylarında bunu 2 ya da 3 katına çıkarabilirsiniz.
Yaz aylarında bitkinizin yalnızca toprağına değil yapraklarına da su takviyesi yapmanız gerekir. Yaprakları ıslatmak için bitkinizi balkon ya da banyoda duşlama ile yıkayabilirsiniz
Benjamin toprakta çok seçici değildir. Besin bakımından zengin bir toprak arzulamaz. Toprağa dair tek isteği iyi drenaj sağlanmış olmasıdır.
Benjamin’in toprak konusunda çok fazla kriteri olmadığını belirtmiştik. Ancak yine de zaman zaman toprağının beslenmesi bitkiye olumlu etki yaratacaktır. İlkbahar ve sonbahar aylarında, ayda iki defa olmak üzere sıvı gübre takviyesi yapılması bitkinizin yapraklarını daha canlı ve daha yeşil tutmanıza yardımcı olacaktır.
Benjamin hızlı büyüyen bir bitkidir. Bu da saksı değişikliği ile ilgili akılların karışmasına sebep olur. Toprak ve saksı değişimini iki yıl ara ile yapabilirsiniz. Saksı değişimi yaparken dikkat edilmesi gereken kritik nokta, her defasında bir boy büyük saksıya geçmektir. Fazla büyük saksılara geçmek bitkinizin gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Benjamin budandıkça daha da güçlü yapraklar çıkaran bir bitkidir. Üst yapraklar budandıkça alt gövde güçlenir. Bitkinizi budayarak hem daha dekoratif bir görünüm elde edebilir hem de bitkinizi daha sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
Benjamin için budama mevsimi yoktur, dilediğiniz zaman budayabilirsiniz. Zaman zaman elinize steril bir makas alarak sararan ve çok yoğun olan bölgeleri temizleyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Çok yapraklı bir bitki olan Benjamin’in yaprak dökmesi normaldir. Ancak bu dökülme fazla ise sebebi yetersiz aydınlatma, soğuk hava veya nem eksikliği olabilir. Bununla mücadele için eksik koşulları tamamlamalısınız.
Toprak, saksı, ortam veya yer değişikliği sonrası yaprak dökmesi normaldir. Bir tür değişim şoku denilebilir endişelenmeyin.
Evin havası kuru ise yaprak dökebilir. Kaloriferlere suluk asmak veya nem cihazı/buhar makinesi kullanmak mantıklı olabilir.
Yeterince aydınlık değilse yaprak dökebilir daha aydınlık bir yere alın.
Bununla birlikte Benjamin yer değişikliğinden hoşlanmaz. Eğer yakın zamanda bitkinizin yerini değiştirdiyseniz bitkiniz yeni yerine alışana kadar yapraklarından bazılarını kaybedebilir.
Eğer saksı değişiminde fazla büyük bir saksıya geçtiyseniz ve fazla toprak ile kökleri
boğduysanız böyle bir problem meydana gelebilir.
Ficus benjaminde yaprak sararması genelde su stresine işarettir. Nem düşükse yapraklar sararabilir.
Genelde kış aylarında görülür. Kışın yanan kaloriferler nedeniyle evin havası daha kurudur. Evdeki nemi artırmanın yollarını bulmalısınız.
Yaprak sararmasının bir diğer sebebi ise fazla sulamadır.
Sadece benjamin değil tüm bitkilerde sulamaya bağlı sinek sorunu yaşanabilir. Sabahları sulama yapmak, delikli saksı kullanmak, aşırı sulama yapmamak ve saksı tabağında biriken suyu dökmek sinek sorununa karşı alabileceğiniz önlemlerdir.
Bitkinizin böcekler/sinekler sebebi ile zorlandığını gösterir. İlk olarak bitkinizi banyoda duş altında güzelce yıkayın. Bu yıkama sonrasında tüm sineklerin yok olduğundan emin olun.
Benjamin bitkisi hızlı büyür. Bitkinizin büyümesi durduysa ya da çok yavaş ise muhtemelen sıcaklık yetersiz geliyordur.
Suyun birikmesine neden olan toprak türü bitkinin boğulmasına ve köklerin yeterince su alamamasına neden olabilir. Az sulama olduğunda tepedeki yapraklar, fazla sulama olduğunda alttaki yapraklar kahverengiye dönerek dökülür. Fazla sulandıysa toprak iyice kurumadan yeniden sulamayın.
Hastalıklı görünen, içi boşalmış dalları ve sürgünleri budayın.
Mutlaka aydınlıkta baktığınıza emin olun.
Toprağını yenileyin ve saksıyı bu esnada mutlaka iyice dezenfekte edin. Kökleri değişim esnasında eski topraktan kurtarın.
Bitkinin hayatta olup olmadığını anlamak için gövdesinin birkaç yerine tırnak veya kesici bir alet ile hafifçe çizik atın. Yeşil ve canlı ise hayattadır. Değilse ölüdür.
Külleme denilen bir sorun olan beyaz görünüm pek çok bitkide görülebilir. Yaprakların kıvrılması, beyaz görünüm, yeni sürgünlerin dökülmesi ve yaprakların küçülmesi külleme belirtisidir. Mantar ilacı kullanarak küllemeden kurtulmak mümkündür. İlk teşhis sonrasında iyileşene kadar mantara karşı etkili ilaç kullanılabilir. Tedavi edilmezse bitki kaybedilebilir. İlaç kullanmak istemeyenler katkısız ( parlatıcı- kokulu olmayan) bir bulaşık deterjanını veya arap sabununu 2 litreye 4-5 damla gibi bir oran ile karıştırıp bitkiye iyileşene kadar her gün fısfıs yapabilir ancak abartmamak gereklidir.
Siyah renk genelde mantara işarettir. Benjamin yaprakları üzerinde siyah halka veya nokta şeklinde sorunlar varsa mantar hastalığıdır. Genelde bu siyah noktaların etrafınsa sarı halka da görünür. Mantar ilacı kullanabilirsiniz. Mantar ilaçlarını zirai ilaç konusunda tecrübeli marketlerden alabilir, talimatlara göre uygulayabilirsiniz. Akşamları sulama yapmak külleme gibi mantar hastalıkları riskini artırır. Sulamayı her zaman sabahları yapmaya özen gösterin.
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.